OP NAAR DE CREATIEMAATSCHAPPIJ

BALANSCREATIE_VISIE_BLOGPOST_OP_NAAR_DE_CREATIEMAATSCHAPPIJ_BLOGPOST_KIDS_1.JPG

Zoals je in m’n vorige blogpost hebt kunnen lezen, is het wat mij betreft tijd om gedag te zeggen tegen de Prestatiemaatschappij. En vooral tijd om De Creatiemaatschappij te verwelkomen! Een samenleving waar niet prestatie, maar waar creatie centraal staat.

Mogelijk denk je nu: maar wat bedoel je dan precies met ‘De Creatiemaatschappij’ en met ‘creatie’? En hoe kom je daar eigenlijk bij? Ik zal je vertellen hoe ik hiertoe gekomen ben.


HET ONTSTAAN VAN MIJN VISIE

Eigenlijk zou je De Creatiemaatschappij kunnen zien als mijn visie, of misschien wel als mijn droom. 

Ten eerste gebaseerd op mijn eigen ervaringen, op mijn leven tot een jaar of zes geleden. Ik leefde een meer (in)gespannen, gehaast en prestatiegericht leven. Uit balans en te ver weg van m’n authentieke ik. Totdat mijn energie, achteraf gezien ‘gelukkig’, compleet op was. Burned out. Dit was voor mij het moment om mijn leven eens goed onder de loep te nemen. Om te zien en te voelen of, en hoe het anders kan. Om aansluitend te ervaren hoe het is om meer energie te hebben, mij relaxter te voelen en steeds meer mezelf te zijn.

Daarnaast is mijn visie gebaseerd op wat ik in de buitenwereld zie en ervaar. Zo kijk ik graag vanuit een helicopterview naar de wereld. Ik denk te zien wat er niet lekker loopt en waarom veel mensen in de Westerse samenleving zich niet gelukkig en thuis voelen. En zich binnen de huidige Prestatiemaatschappij gestresst voelen en mentaal uit balans of ziek zijn.

Maar vooral richt ik me graag op vernieuwing, dat trouwens ook typerend is voor mij met Ram als sterrenbeeld. Ik voel, bedenk en visualiseer wat er, althans in mijn ogen, anders of beter kan. Hoe de ideale wereld er uit zou kunnen zien, zowel voor onszelf als voor onze kids.


MIJN WAARDEN

Door mijn eigen ervaringen te combineren met mijn helicopterview en passie voor vernieuwing, ben ik gekomen tot mijn visie op De Creatiemaatschappij. Een visie die is gebaseerd op een viertal waarden die vertegenwoordigen wie ik als persoon ben en waar ik voor sta. En die ik zowel zakelijk als privé nastreef. Deze waarden zou je kunnen zien als het fundament van De Creatiemaatschappij:

  • BALANS  |  vanuit ontspanning en in balans een mooiere wereld creëren;

  • VRIJHEID  |  vanuit innerlijke vrijheid, waarbij je vanuit je hart en je gevoel je eigen keuzes maakt;

  • AUTHENTICITEIT  |  waar je (steeds meer) jezelf bent en jouw unieke talenten en creatieve vermogen ontdekt en optimaal benut;

  • VERBINDING  |  in verbinding met jezelf, met de natuur en in samenwerking met anderen.

BALANSCREATIE_VISIE_BLOGPOST_OP_NAAR_DE_CREATIEMAATSCHAPPIJ_BLOGPOST_KIDS_2.JPG

Nu kan ik me indenken dat bovenstaande nog niet geheel helder is, of mogelijk zelfs wat vaag voor je klinkt. Het is eigenlijk ook teveel om in één blogpost uit te leggen. Maar ik beloof je: deze waarden komen in de volgende blogposts uitgebreider aan bod.

Ook wordt dan vanzelf duidelijk wat in mijn optiek het verschil is tussen prestatie en creatie. Het is namelijk niet zo dat je in het geval van creatie alleen maar achterover kan leunen. Wel is er mijns inziens veel meer mogelijk wanneer we meer uit de actie-stand komen. Wanneer we elkaar en onszelf bijvoorbeeld meer momenten van rust en plezier gunnen, vanuit ons gevoel gaan leven en onze passies volgen.


IK HOOP JE TE INSPIREREN

Uiteraard heb ik niet de illusie dat ik met mijn visie op De Creatiemaatschappij in m’n eentje de wereld kan veranderen. Evenmin heb ik tot doel om jou of een ander met deze visie te overtuigen. Wèl hoop ik je te inspireren. Te inspireren om eens op een andere en kritische manier naar de huidige samenleving en onze manier van leven te kijken.

Met name als jij jezelf of je dierbaren herkent in deze meer gehaaste en gestresste manier van leven. Een manier van leven die sterk op prestatie gericht is en/of (te) weinig past bij wie je diep van binnen bent en waar jij blij van wordt. Ik hoop je te inspireren om voor jezelf te bedenken en te voelen of het wellicht ook anders kan. Zowel voor onszelf als voor de generaties na ons.


WAT IK ONZE KIDS WIL MEEGEVEN

Want ook al zijn we het zo gewend, bedenk je eens... Is het noodzakelijk dat we onszelf en elkaar leren om:

  • ons aan te passen om zoveel mogelijk in de pas te lopen en ‘zoals ieder ander’ te worden, in plaats van onszelf te mogen blijven en daar trots op te zijn;

  • ten koste van onze gezondheid, welbevinden en geluk de hoogste schoolcijfers, inkomens en/of omzet na te streven, in plaats van onze unieke talenten te (h)erkennen en daarop te vertrouwen;

  • continu te ‘doen’ en ‘aan’ te staan, in plaats van een gezonde balans te zoeken tussen actie en inspanning enerzijds en ontspanning, rust en plezier anderzijds;

  • het, mede als gevolg van bovenstaande punten, normaal te vinden dat we mentale en fysieke klachten ontwikkelen en op een gegeven moment mogelijk zelfs ‘op’ zijn?


Ikzelf ben er van overtuigd dat dit niet nodig is! En dat het ook echt anders kan, ervaar ik steeds meer. Dit is dan ook wat ik graag aan Mart en Ella wil meegeven. En waarmee ik ook jou hoop te inspireren. Dat je vanuit een leven in balans, vrijheid, authenticiteit en verbinding je eigen werkelijkheid kunt creëren

Daar vertel ik je graag meer over in de komende blogposts!

Previous
Previous

BALANS | EEN INTRO OVER VROUWELIJKE & MANNELIJKE ENERGIE

Next
Next

BYE PRESTATIEMAATSCHAPPIJ!